Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100608 Library:30308 in /home/silki71/domains/salvix.si/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1531
Fitoterapevtska – zeliščna ordinacija

Fitoterapevtska – zeliščna ordinacija

Fitoterapevtska ordinacija deluje (v duhu) na osnovi individualnega svetovanja z namenom povečanja kvalitete zdravja in življenja s pomočjo fitoterapije – enega od najstarejših načinov zdravljenja, blaženja težav in ohranjanja zdravja s pomočjo zdravilnih rastlin.

[image src=”http://www.salvix.si/wp-content/uploads/2013/10/zeliscna-ordinacija-fitoterapija-joga.jpg” size=”one_third”]

Rastlinski pripravki imajo širok in globok terapevtski učinek, vendar če želimo doseči zdravilen učinek rastlinskih drog, moramo poznati pravilen način uporabe, ki pa je lahko za isto zdravilno rastlino pri različnih boleznih ali težavah popolnoma različen. Vsak človeški organizem je svojstven, edinstven, samosvoj in taka naj bi bila tudi terapija – individualna.
Ne obstaja ena rastlina za vse, niti ni ena in ista čajna mešanica ali tinktura za vse enako učinkovita.

Naš namen je, da se vsakemu posamezniku (klientu) individualno sestavi terapija iz čajev, tinktur… glede na njegove potrebe, se ob tem pojasni pravilna prehrana, pokažejo vaje, se ga tudi psihološko podpre ter se ga v času terapije spremlja ter prilagaja količine in sestave rastlinskih mešanic.

Naravne zdravilne učinkovine iz zdravilnih rastlin se bolje, lažje in naravneje povezujejo z našim organizmom in z vsako njegovo celico kot kemična zdravila. Večina zdravil iz klasične medicine ni prepreka pri izvajanju terapije z zdravilnimi rastlinami. Fitoterapija je lahko samostojna terapija ali pa klasičnemu zdravljenju podporna, saj lahko pripomore k hitrejšemu ozdravljenju s tem, da ga podpre, z naravnimi sredstvi blaži tegobe, bolečine, krepi organizem v času procesa zdravljenja, ob tem pa lahko ublaži neželene stranske učinke konvencionalnih zdravil.

Tako kot bolezen ne nastane čez noč, ampak se razvija skozi mesece ali leta, tako tudi ozdravljenje ne nastopi čez noč. Minimum trajanja ene terapije je tri do šest mesecev, da rastline »vstopijo« v organizem in pokažejo svoje delovanje.

[blockquote author=”znan rek srednjeveških zdravnikov”]Cur moriatur homo, cui Salvia crescit in horto? –
Kako lahko umre človek, v čigar vrtu raste žajbelj (lat. Salvia officinalis)?[/blockquote]

PRVI PREGLED – POSVET
Prvi pregled – posvet povprečno traja od ure do ure in pol, lahko tudi manj ali pa celo več – vedno pa traja toliko časa, kolikor je potrebno, da fitoterapevt dobro spozna klienta in njegove težave. Izredno temeljit pogovor (anamneza) o vseh klientovih težavah je bistven za izbiro pravega terapevtskega tretmaja. Fitoterapevta zanimajo prav vse podrobnosti težav, tako tiste, ki se jih pacient zaveda, kot tudi vse tiste težave, ki se jih klient sploh ne zaveda, ali pa jih spontano ne pove, bodisi, ker se je z njimi sprijaznil ali pa morebiti niti ne pomisli, da se jih da pozdraviti. Zato se v procesu pridobivanja anamneze sistematično preveri vse organske sisteme, ki sestavljajo človekovo telo s posebnim poudarkom na splošnih simptomih, ki kažejo na delovanje organizma kot celote, na psihičnih simptomih, mentalnih simptomih, pa tudi tiste posebnosti v osebnosti klienta, ki prav njega specifično opredeljujejo. Pri temeljiti anamnezi se razkrije veliko osebnih in zaupnih podatkov in zato je potrebno poudariti, da smo tudi mi po zakonu podvrženi popolnemu varstvu osebnih podatkov skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov, poleg tega pa nas pri delovanju usmerjajo tudi visoka etična in moralna načela. Zatorej svojemu fitoterapevtu povejte raje več, tudi težave, za katere pomislite, da niso povezane ali ste mnenja, da ne vplivajo na primarno težavo, zaradi katere ste se oglasili.

Velikokrat klientom po intenzivnem pogovoru precej odleže, saj so morebiti prvič lahko nekomu povedali popolnoma vse, kar jih teži, jih spravlja v stisko. In tak pogovor je lahko tudi psihoterapevtsko zdravilen, saj med samim pogovorom kakšne stvari lahko uvidijo v drugačni luči, jih drugače umestijo in je tako tudi del procesa zdravljenja. Klient se počuti bolje, kar lahko traja tudi več tednov, vendar ta učinek brez ustreznega tretmaja ni trajen in bolezen se kmalu vrne v prvotno stanje.

KONTROLNI OBISKI – POSVETI
Kontrolni pregled je podoben prvemu pregledu, le da traja krajši čas, običajno okrog pol ure, vendar je zelo pomemben. Tako kot ima bolezen več plasti, zdravljenje pa več faz, v katerih se simptomi lahko spreminjajo, tako se tudi ves čas terapije prilagajajo količine in sestave rastlinskih mešanic. Pogosto so prvi fitoterapevtski tretmaji namenjeni pripravi telesa na kasnejše bolj ciljno usmerjene tretmaje (še posebno to velja za kronične bolezni). Potreben je določen čas, da rastline »vstopijo« v organizem, ga pripravijo in pokažejo svoje delovanje.

V fitoterapiji je vloga klienta zelo aktivna, saj se nauči samega sebe dobro opazovati, razvije boljši stik s svojim telesom in tako na kontrolnih obiskih fitoterapevtu poroča o vseh spremembah, ki jih opazi. Pogostost kontrolnih pregledov je odvisna od narave bolezni, poteka terapije in ni vnaprej določena. Ko simptomi izginejo oz. zdravniški izvidi potrdijo ozdravljenje, zaključimo terapijo z enim do dvema nadaljnjima tretmajema, da se bolezen ne bi povrnila.