Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100608 Library:30308 in /home/silki71/domains/salvix.si/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1531
Fitoterapija

Fitoterapija

[image src=”http://www.salvix.si/wp-content/uploads/2013/10/fito1.jpg” size=”two_third”]

Fitoterapija je metoda zdravljenja, blažitev in preprečevanje bolezni ter motenj počutja z rastlinami, rastlinskimi deli in pripravki iz njih. Stara je kot človeštvo samo in spremlja človeški rod od pradavnine pa vse do danes. Zdravilne rastline in njihovi pripravki so najstarejša oblika zdravljenja, na katerih je temeljila tudi medicina starih narodov od babilonsko –asirske, perzijske, indijske, kitajske, arabske, grško – rimske pa vse do evropske v srednjem veku in kasneje, do današnjih dni. Starodavno vedenje se je prvotno ohranjalo z ustnim izročilom iz roda v rod, kasneje pa, ko je človek izumil pisavo, so nastali tudi prvi tovrstni zapisi (najstarejša zeliščarska knjiga okrog 3700 pr.n.š). Tovrstno zdravljenje se je skozi stoletja razvijalo, izpopolnjevalo ter bilo v veljavi vse do 19. stoletja, ko sta se razvili kemijska znanost in eksperimentalna farmakologija, ki sta zeli skoraj povsem izpodrinili, in tisočletne izkušnje in znanje temelječe na izkustvenih spoznanjih o zdravilnih rastlinah se je počasi izgubljalo. Na srečo se je znanje ohranjalo in prenašalo v ljudskem zdravilstvu in alternativni medicini, ločeno od zdravljenja s konvencionalnimi farmaki.

Stoletja uporabe v narodni medicini so podkrepljena z današnjimi znanstvenimi in kliničnimi raziskavami o učinkovitosti in varnosti fitoterapije. Rastlinski pripravki imajo širok terapevtski učinek in danes uporabo zdravilnih rastlin tudi moderna medicina vse pogosteje uvaja kot fitoterapijo, ki ponuja dodatne možnosti pri zdravljenju , blaženju ter preprečevanju akutnih in kroničnih obolenj. Tudi kot podporno terapaijo v smislu zaščite pred stranskimi učinki nekaterih sintetičnih zdravil, saj v nasprotju z nekaterimi konvencionalnimi zdravili, rastlinski pripravki, če se uporabljajo na pravilen način, nimajo neželenih stranskih učinkov, če pa so, pa so ti minimalni, kratkotrajni in ne obstaja nevarnost zasvojenosti z njimi. V fitoterapevtskem tretmaju moramo biti potrpežljivi in vztrajni, saj je delovanje in s tem rezultat počasnejši, kajti terapevtski učinek je širok, ciljno naravnan na odpravo vzroka in ne samo na lajšanje simptomov (težav). Ob tem pa v organizem tudi vnašamo dragocene snovi (vitamine, minerale, naravne antioksidante, flavonoide, enzime, aminokisline, eterična olja…), ga s tem okrepimo, delamo bolj odpornega in prožnejšega, izboljšujemo metabolične procese ter odstranjujemo škodljive snovi iz organizma.