Yoga nidra – “jogijsko spanje”

Joga nidra (jogijsko »spanje«) je umetnost sproščanje telesa, energije, uma, čustev in duše. Joga nidra je močna jogijska tehnika, s katero se naučite zavestno sproščati. Je sistematična metoda sprožanja popolne fizične, energetske, duševne in čustvene sprostitve. V joga nidri zavest deluje na globlji ravni zavesti. V tem mejnem stanju med spanjem in budnostjo spontano pride do stika med podzavestnimi in zavestnimi razsežnostmi. Kadar je sproščenost popolna, je sprejemljivost večja. Kadar je zavest povezana z vsemi čuti, je sprejemljivost manjša. V joga nidri je zavest v hipnagogičnem stanju, kar pomeni, da je zavest v stanju med budnostjo in spancem. V tem stanju je um izjemno dovzeten. Hitro se lahko naučimo jezikov in drugih znanj. Sugestije, dane v tem času, uspešno odstranjujejo neželene navade in nagnjenja. Torej ne gre zgolj za sproščanje telesa, ampak s tehnikami joga nidre prodiramo globoko v našo psihično sfero in razbijamo že davno zarjavele blokade, ki se na površju lahko izražajo v obliki psihosomatskih bolezni in napetosti.

Joga nidro lahko uporabimo za usmerjanje uma, da dosežemo karkoli. Praksa joga nidre omogoča človeku, da od nezavednega uma sprejme intuicije. Intuicije, ki jih človek sprejme v joga nidri, mu omogočijo, da v sebi najde odgovore na vse probleme. Manifestirata se človekova prava narava in integriteta ter mu omogočita, da smiselno in mirno živi v katerem koli okolju. To je odprtje “tretjega očesa”, ki pelje zavest onstran pogojene osebnosti z njenimi napetostmi in kompleksi.

[image src=”http://www.salvix.si/wp-content/uploads/2013/10/yoga_nidra.jpg” size=”one_third”]

Odločitev ali cilj, sprejet v stanju globoke sprostitve telesa, uma, energije, čustev in duše oziroma v joga nidri, je kot globoko vsajeno seme v našem nezavednem umu. Karkoli nam v življenju lahko spodrsne, ne pa cilj, sprejet v joga nidri. Cilj, sprejet v joga nidri, nam bo vedno dal najlepši cvet – fizično in psihično ravnovesje oziroma zdravje.

Praksa joga nidre umiri um in zato velja, da ena sama ura prakse zaleže za štiri ure kakovostnega globokega spanca. Pri vsem skupaj pa vendarle ne gre pozabiti, da je joga nidra, tako kot vse druge jogijske tehnike, duhovna praksa, ki praktikanta pelje po poti notranjega razvoja.

Zaradi preprostega načina izvajanja je primerna prav za vsakogar. Vadimo jo lahko tudi doma s pomočjo CD-ja, npr. pred spanjem. Zagotovila nam bo globok in miren spanec.

Na vadbi joga nidre se nam lahko pridružite kadarkoli skozi vse leto, tako na redni vadbi ali pa na delavnici joga nidre. Lahko pa nas obiščete in si priskrbite Cd – Yoga nidra (v slovenščini) in vadite doma, kadar vam ustreza. Cd lahko naročite tu.