Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100608 Library:30303 in /home/silki71/domains/salvix.si/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1531
Dihalne tehnike – vadba

Dihalne tehnike – vadba

JOGIJSKE TEHNIKE DIHANJA – PRANAYAMA

Vadba: Trening discipline uma (antistresni program)

Temeljijo predvsem na jogijskih tehnikah dihanja (pranayama), bandah (energetskih zaporah), tehnikah pratjahare (usmeritev vase),dharane (koncentracija) ter dhajane (meditacija). Ko obvladamo svoje telo in dihanje (um), obvladamo tudi svoj duh, držimo kontrolo nad mislimi. Misel gre z roko v roki z dihom. Pri razburjenosti in stresu moramo umiriti dih, da lahko umirimo misli. Pranajama pomeni proces kontroliranja prane, ki se pretaka po glavnih nadijih (energetskih kanalih) in nam daje moč, da kontroliramo emocionalne zadeve. Nadiji pa so povezani s tokovi diha v nosnicah in s tem direktno z delovanjem možganov. Pri kontroliranju diha dobimo do 6x več kisika.

[image src=”http://www.salvix.si/wp-content/uploads/2013/10/yoga_pranayam.jpg” size=”one_half”]

Ali enostavno povedano – učili se bomo delati z možgani, kontrolirati um ter razvijati naše možganske kapacitete. Namreč kakršne imamo možgane, taka je »psiha« in tako je postavljen hormonski sistem, aura .. Vse, kar počnemo zavedno ali nezavedno, je diktirano iz možganskih centrov ter odvisno od postavljenosti možganskih shem. Vendar so možgani zelo »plastični«, spreminjajo se celo naše življenje, do pozne starosti. Ali v smer, ki si jo želimo, pa je seveda odvisno od nas.

Sposobnost koncentracije je absolutno nujna, ker preprečuje umu, da bi brezciljno »po svoje« begal v vse smeri. Koncentracija je tudi življenjskega pomena za vse, kar počnemo v življenju, brez nje ne moremo doseči ničesar. Discipliniran – koncentriran um je torej nujen.

V mnogih pogledih lahko um povprečne osebe primerjamo s svetlobo iz žarnice – razpršen v vse smeri. Treniran um pa je sposoben svetlobo zbrati in usmeriti v eno točko – kot laserski žarek.

[blockquote author=””]Ni pomembno toliko, kako stresno živimo, temveč kaj pod »stres« interpretira naš um in kako z njim opravi, to je, kako močen in usposobljen je. Močnejši ko je um, manj stresa je v našem življenju, ne glede na dogodke, ki nam jih življenje prinese na pot.[/blockquote]