Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100608 Library:30308 in /home/silki71/domains/salvix.si/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1531
Ashtanga yoga

Ashtanga yoga

Za aštango jogo (ashtanga yoga), med vsemi najzahtevnejši jogijski slog, je značilen celovit pristop. Aštanga joga v sanskrtu pomeni osemdelna joga (astau pomeni osem), predstavlja sistematična navodila (Patanjali, Joga sutre), s katerimi postopno dosežemo notranji mir, razjasnimo duha, spoznamo in obvladamo sebe, si očistimo telo, duha in dušo (t.i.«detox yoga – joga terapija«). Teh osem delov zajema: yame (5 načel samoobvladovanja), niyame (5 načel samoopazovanja in discipline), asane (jogijski položaji), pranayama (kontrola in obvladovanje diha in prane), pratyahara (kontrola in obvladovanje čutov, usmeritev vase), dharana (koncentracija), dhyana (meditacija) in samadhi (samouresničitev).

[image src=”http://www.salvix.si/wp-content/uploads/2013/10/ashtanga-yoga-joga.jpg” size=”two_third”]Za aštanga jogo je značilna tudi t.i. vinjasa (vinyasa) – povezanost giba in diha. Vsaka asana (jogijski položaj) ima določeno število vinjas (gibov in dihov), s katerimi zavzamemo ali pa zapustimo asano. Med celotno vadbo je naša pozornost omejena s tristhano – tremi točkami osredotočanja uma, ki so: asana (pravilen jogijski položaj), pranayama (osredotočenost na dih) ter drishti (točka usmerjenega pogleda. Sestavni element celostne vadbe je tudi uporaba energetskih zapor (bandha).

Ves čas vadbe prakticiramo t.i. ujjai dih, ki je posebna oblika pranayame in v prevodu dobesedno pomeni »zmagoviti dih« ali tudi »psihični dih«. Njegovi učinki so močna koncentracija in umska osredotočenost, močna notranja toplota, ki pospeši izločanje telesnih toksinov in odvečnih snovi preko pospešenega potenja. Telo se skozi vadbo intenzivno pregreje in raztegne.
Asane si pri aštanga vadbi sledijo v točno določenem zaporedju, vsaka asana ali sklop asan ima svojo notranjo naravo in namen ter nas pripravlja na asano, ki ji sledi. Vadba aštanga joge močno prečiščuje telo, stimulira in uravnava delovanje vitalnih organov, hormonskega sistema ter limfe; krepi in uravnoveša delovanje živčnega sistema, vitalne energije ali prane ter s tem vpliva na naše mentalno telo ter našo zavest (uravnoteža emocije in čustvovanje); razvija moč in fleksibilnost tako fizičnega kot mentalnega telesa.

Aštango se učimo postopoma in potrpežljivo, bolj od osvajanja posameznih asan ali serij je pomembna redna vadba in trud, ki ga vanjo vložimo. Vadba je fizično in mentalno naporna in marsikomu še posebno na začetku predstavlja izziv, vendar telo in um počasi tekom vadbe pridobivata na moči, kondiciji, zmogljivosti, premosti se marsikatera ovira, blokada in vse to prinaša lahkost in gibkost telesa in uma – močno, čvrsto, gibčno telo, v katerem prebiva prav takšen um.