Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100608 Library:30308 in /home/silki71/domains/salvix.si/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1531
Uporaba rastlin in pripravkov

Uporaba rastlin in pripravkov

Pomembno je poudariti, da pojem zeliščna droga v fitoterapiji in farmaciji ne pomeni, da gre za opojno sredstvo, pač pa se ta pomen nanaša na posušene dele rastlin (cvet, lat. flos; list, lat. folium; nadzemni del rastline, lat. herba; lubje, skorja, lat. cortex; korenina, lat. radix, plod, lat. fructus ), ki se nato uporabijo v fitoterapiji.

Če želimo doseči zdravilen učinek rastlinske droge, moramo poznati pravilen način uporabe, ki pa je lahko za isto zdravilno rastlino pri različnih boleznih ali težavah popolnoma različen. Pogosteje uporabljamo čajne mešanice kot pa čaje z eno samo učinkovino. Že v posamezni rastlini je več različnih učinkovin in z nepravilno izbrano mešanico rastlin lahko določene učinkovine izničimo, preveč poudarimo delovanje ene izmed njih, ali pa jih lahko naredimo celo zdravju škodljive.

Praviloma bi morale biti za čim boljši učinek mešanice rastlin pripravljene individualno, glede na potrebe in želene terapevtske učinke posameznika. Kajti le s tako, za vsakega posameznika individualno sestavljeno mešanico, dosežemo želeno okrepljeno sinergistično delovanje ter s tem širok terapevtski učinek.

Najpogostejši pripravki iz drog so čaji, tinkture, sveži sokovi, sirupi, oljni izvlečki in izvlečki s sadnim kisom. Nekatere droge uporabljamo nepredelane – uživamo jih cele (laneno seme…), jih prežvečimo (borovnice, koren slezi…) ali jih uživamo v obliki praška (kumina, srčna moč…).

[image src=”http://www.salvix.si/wp-content/uploads/2013/10/hipnoterapija-salvix-ashtanga-joga-fitoterapija-zeliscna-terapija.jpg” size=”one_third”]

Priprava čajev
Čaj pripravljamo kot poparek ali preliv z vrelo vodo, zavretek, prevretek, prelivek ali hladen izvleček ter kombinacijo naštetih. Čaj pripravljamo v posodah iz jenskega stekla, emajla ali porcelana. Nikoli ne uporabljamo posod iz legiranega jekla, aluminija in železa, saj utegne priti do neželenega vzajemnega delovanja z rastlinskimi sestavinami. Vedno pripravljamo sveže čaje, iz varčnosti nikoli ne prekuhavamo čaja dvakrat, razen če to zahteva navodilo. Prav tako nikoli na lastno pest ne povečujemo predpisanih količin drog, ker lahko pride do neželenih učinkov, in to celo pri neškodljivih drogah. Iz priprave čaja si naredimo prijeten obred in naj vam bo, še posebno v primeru bolezni, prijeten del terapije.

• poparek – predpisano količino droge prelijemo z vrelo vodo, premešamo, pokrijemo in pustimo pokrito stati predpisan čas.

• zavretek – predpisano količino droge vsujemo v hladno vodo in premešamo; počasi jo segrejemo do vretja, odstavimo in pustimo pokrito stati predpisan čas.

• prevretek – predpisano količino droge prelijemo s skodelico mrzle vode, segrejemo do vretja in pokrito počasi kuhamo na zmernem ognju predpisan čas.

• prelivek ali hladen izvleček – predpisano količino droge prelijemo z mrzlo vodo, premešamo in pustimo stati predpisan čas (navadno 6 -12 ur), pred uporabo ga segrejemo do pitne temperature.

Nekatere mešanice drog pa zahtevajo poseben način priprave čaja:
• poparek in prevretek – predpisano količino droge prelijemo z vrelo vodo, premešamo, pokrijemo in pustimo pokrito stati predpisan čas. Čaj precedimo v skodelico, usedlino pa ponovno stresemo v posodo, prelijemo s skodelico mrzle vode, segrejemo do vretja in pokrito počasi kuhamo na zmernem ognju predpisan čas. Odcedimo v drugo skodelico in ohladimo. Čaj iz obeh skodelic prelijemo v eno (ga združimo) ter po požirkih popijemo.

• zavretek in prevretek – predpisano količino droge vsujemo v hladno vodo in premešamo; počasi jo segrejemo do vretja, odstavimo in pustimo pokrito stati predpisan čas. Čaj precedimo v skodelico, usedlino pa ponovno stresemo v posodo, prelijemo s skodelico mrzle vode, segrejemo do vretja in pokrito počasi kuhamo na zmernem ognju predpisan čas. Odcedimo v drugo skodelico in ohladimo. Čaj iz obeh skodelic prelijemo v eno (ga združimo) ter po požirkih popijemo.

• prelivek in prevretek – predpisano količino droge prelijemo z mrzlo vodo, premešamo in pustimo stati predpisan čas (navadno 6 -12 ur). Čaj precedimo v skodelico, usedlino pa ponovno stresemo v posodo, prelijemo s skodelico mrzle vode, segrejemo do vretja in pokrito počasi kuhamo na zmernem ognju predpisan čas. Odcedimo v drugo skodelico in ohladimo. Čaj iz obeh skodelic prelijemo v eno (ga združimo) ter po požirkih popijemo.

Kako pijemo čaj
Čaj vedno pijemo počasi in po požirkih in ga nikoli ne “zlijemo vase”. Če ni posebej omenjeno, ga nikoli ne sladimo in tudi ne uporabljamo umetnih sladil.

Čaje za znojenje in proti prehladom pijemo kolikor je mogoče vroče, čaje proti želodčnim in črevesnim obolenjem pa zmerno tople. Zjutraj in zvečer pijemo čaje za pomirjanje, eno uro pred spanjem pa čaje za spanje. Pri črevesnih in želodčnih vnetjih pijemo čaj med posameznimi obroki, čaje z grenkimi učinkovinami pa vedno najmanj pol ure pred jedjo. Čaje proti prehladu in kašlju lahko sladimo z medom, sokovi ali sadnimi sirupi. Večina rastlin vsaj v majhnih količinah vsebuje čreslovine, ki obarijo beljakovine v medu, zato bo čaj po dodatku medu postal bolj ali manj moten.

Tinkture
Tinkture so koncentrirani izvlečki iz drog in jih pripravljamo običajno iz suhih drog s 70% alkoholom (etanolom). Tinkture so po delovanju močnejše in po sestavi drugačne od čajev. Teh dveh pripravkov ne moremo neposredno primerjati med seboj. Z razredčenim alkoholom (70% alkohola in 30% vode) izoliramo iz zeliščne droge praktično vse njene sestavine, medtem ko v čaju le tiste, ki so topne v vodi.

Tako kot za čaje še posebno velja za tinkture napotek, da se držimo predpisanih navodil uporabe. Predpisanih količin v želji po hitrejšem rezultatu na lastno pest NE prekoračujemo, saj s tem dosežemo ravno nasprotno.

• notranja uporaba tinktur – tinkturo za notranjo uporabo jemljemo po kapljicah 1-3 krat na dan v pol kozarca vode ali jih dodamo v čaj. Glede količine (števila kapljic) in dnevne pogostosti se držimo predpisanih navodil.

• zunanja uporaba tinktur – zunanje uporabljamo tinkturo večinoma dvakrat na dan – za vtiranje, vendar samo pri nepoškodovani koži. Kot obloge uporabljamo nerazredčene ali pa razredčene tinkture v razmerju en del tinkture in štirje deli vode oziroma se ravnamo po navodilih.

Razmerje količin
• 1 čajna žlička drži približno: 1-2 g posušenih cvetov ali listov; 3g posušene, zrezane zeli; 2-3g posušenih, zrezanih korenin; 2-3g plodov in semen; 5ccm tekočine
• 1 jedilna žlica drži približno trikratno količino zgoraj naštetih drog
• 1 čajna skodelica drži približno 1,5 dl tekočine
• 1 noževa konica ustreza približno ½ do ¼ čajne žličke
• 1 kozarec ustreza 2 dcl tekočine

Previdno
Številni bolniki in zdravniki so še vedno prepričani, da so pripravki iz rastlin “blaga zdravila” z majhno učinkovitostjo in šibkimi neželenimi učinki. Pa vendar temu ni tako. Rastlinski kompleksi običajno delujejo počasneje, zato pa temeljiteje, tudi tam, kjer konvencionalna zdravila ne učinkujejo. Sodobna znanost le deloma zna pojasniti njihovo delovanje, širjenje po telesu, razpadanje in izločanje rastlinskih sestavin. Pogosto tudi ni pojasnjen način delovanja učinkovin.

Tudi pri rastlinskih pripravkih lahko pride do neželenih stranskih učinkov, ki se pojavijo zaradi zamenjave rastlin, ostankov pesticidov, herbicidov, insekticidov, gnojil in težkih kovin v drogah ter nepravilne uporabe droge. Tudi hkratna uporaba zdravil in rastlinskih pripravkov lahko povzroči neželene učinke, zato moramo zdravnika vedno obvestiti, če poleg zdravil uporabljamo rastlinske pripravke.

Nikoli si sami ne postavljajmo diagnoze, ob resnejših ali trajnejših zdravstvenih težavah se moramo posvetovati z zdravnikom ali fitoterapevtom. Prav tako se ne smemo sami lotiti zdravljenja z zelišči med terapijo, ki nam jo je predpisal zdravnik, ne da bi prej zaprosili za strokovno mnenje.